Veelgestelde vragen

Over Schools4Life

Wat is Schools4Life?

Onveilige seks is 1 van de grootste en de snelstgroeiende bedreigingen voor gezondheid van jongeren op deze wereld. Om die reden tourt Dance4Life langs middelbare scholen in Nederland met Schools4Life, de scholenactie over seksualiteit en het belang van goede seksuele voorlichting voor jongeren wereldwijd. Tijdens een gastles kaarten we op inspirerende en energieke manier deze moeilijke onderwerpen aan en vertelt een jonge Pakistaanse gastspreker haar persoonlijk verhaal. Tijdens de aansluitende actieperiode wordt alles op alles wordt gezet om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor Pakistaanse jongeren.

Waar komen we voor in actie?

In schooljaar 2017-2018 komen we in actie voor jongeren in Pakistan. Seksueel geweld tegen jongeren is een groot probleem in Pakistan. Er is veel ongelijkheid tussen jongens en meisjes en er wordt niet gepraat over onderwerpen als seks. Jongeren krijgen in Pakistan nauwelijks seksuele voorlichting. En wanneer je niet veel weet over een bepaald onderwerp, word je onzeker. En durf je niet voor jezelf op te komen. Met het geld dat Nederlandse jongeren inzamelen geven door Dance4Life getrainde jongeren seksuele voorlichting aan hun leeftijdsgenoten in Pakistan. Zij leren daardoor goede keuzes voor zichzelf te maken, voor zichzelf en voor anderen op te komen en grenzen aan te geven. Ze leren onderwerpen als onveilige seks, seksueel geweld en ongelijkheid tussen jongens en meisjes bespreekbaar te maken. Met 30 euro kunnen 6 Pakistaanse jongeren meedoen aan het Dance4Life programma in Pakistan. 

Lees hier meer.

Gaat al het opgehaalde geld naar Pakistan?

75% van het opgehaalde geld gaat direct naar het voorlichtingsprogramma van Dance4Life in Pakistan. Dit programma wordt uitgevoerd door een lokale partnerorganisatie van Dance4Life. 25% van het geld blijft in Nederland om de lokale partnerorganisatie van Dance4Life te ondersteunen. 

Wilde Ganzen plust maar liefst 50% van iedere euro die naar Pakistan gaat. Zij geloven, net als Dance4Life, dat kleinschalige, concrete projecten het verschil maken in de levens van mensen in armoede. Daarom steunt Wilde Ganzen de acties die door leerlingen worden georganiseerd tijdens Schools4Life.

Ik ben een leerling en wil meedoen aan Schools4Life, kan dat?

Als je een (gast)les van Dance4Life op jouw school hebt gehad of nog krijgt, dan doe je mee aan Schools4Life. Klik hier om een persoonlijk profiel aan te maken, zodat je meteen kan beginnen met geld inzamelen!

Doet jouw school nog niet mee? Laat aan een docent (bijvoorbeeld je mentor) weten dat je graag mee wil doen! Jouw docent kan zich aanmelden via: www.dance4life.nl/scholenactie

Ik ben een docent en wil meedoen aan Schools4Life, kan dat?

Dat kan al vanaf 4 klassen! Je kan jouw klassen nog aanmelden voor de voorjaarseditie, die loopt tussen 31 januari 2018 en 16 april 2018. Klik hier om meer informatie op te vragen. Liever meedoen in schooljaar 2018-2019? Laat het ons weten via dit formulier.


Hoe steunt Wilde Ganzen Schools4Life?

Dit schooljaar wordt het geld dat door leerlingen wordt ingezameld vermeerderd door Wilde Ganzen. De stichting plust op elke euro die naar Pakistan gaat maar liefst 50 cent om het Dance4Life programma in Pakistan mogelijk te maken. Wilde Ganzen steunt ontwikkelingsprojecten waarbij bevlogen Nederlanders samen met de lokale bevolking projecten uitvoeren en verandering teweeg brengen. Schools4Life sluit daar mooi op aan: Nederlandse jongeren komen in actie voor leeftijdsgenoten in Pakistan, zodat zij zichzelf kunnen beschermen tegen seksueel geweld. 

Over Dance4Life

Wat doet Dance4Life?

Wereldwijd traint Dance4Life jongeren om seksuele voorlichting te geven. Deze jongeren maken gebruik van muziek en dans om leeftijdsgenoten te betrekken en inspireren. Zo werken we samen aan een toekomst waarin jongeren gezonde seksuele keuzes kunnen maken.

Lees hier meer over Dance4Life.

Wat doet Dance4Life in Pakistan?

Door Dance4Life getrainde jongeren geven seksuele voorlichting aan hun leeftijdsgenoten in Pakistan. Hierdoor leren jongeren goede keuzes voor zichzelf te maken, voor zichzelf en voor anderen op te komen en grenzen aan te geven. Ze leren onderwerpen als onveilige seks, seksueel geweld en ongelijkheid tussen jongens en meisjes bespreekbaar te maken

Over seksuele intimidatie en geweld

Wat betekent seksuele intimidatie en geweld?

Seksuele intimidatie is seksueel getint gedrag dat jij niet wilt. Dit kan een lichamelijke aanraking zijn, maar het kan ook gaan om woorden of vragen op internet. Ernstige vormen zijn aanranding of verkrachting. Onder seksueel geweld verstaan we seksuele intimidatie, maar ook gedwongen seks binnen een huwelijk en gedwongen prostitutie. 

Waarom is seksueel geweld in Pakistan zo'n groot probleem?

In Pakistan heeft bijna iedere jongere een ervaring met seksueel geweld. En elke dag komen hier nieuwe slachtoffers bij. Wat het nog rampzaliger maakt is dat veel jongeren niet durven te vertellen als zij iets meegemaakt hebben. Slachtoffers durven namelijk vaak niet naar een dokter of aangifte te doen bij de politie, omdat zij bang zijn voor wraak of om veroordeeld te worden.

Komt seksueel geweld ook in Nederland voor?

Ja, in Nederland heeft meer dan de helft van alle vrouwen en bijna 1 op de 3 mannen ooit te maken gehad met ‘seksuele intimidatie. Wereldwijd wordt 1 op de 5 vrouwen en meisjes verkracht, gedwongen tot seks of op een andere manier seksueel misbruikt in haar leven. Ook jongens zijn regelmatig slachtoffer van seksueel geweld. 

Waar kan ik terecht als ik over seks, seksuele intimidatie of geweld wil praten?

In Nederland kan je op verschillende plekken terecht als je vragen hebt over seks en seksualiteit of wanneer je een vervelende ervaring hebt gehad waar je mee zit. Het kan ook zijn dat je zelf de grens bent over gegaan en je daar van geschrokken bent.

De kindertelefoon: chat of bel als je jouw verhaal kwijt wil of vragen hebt
www.sense.info en www.jouwggd.nl/seks/: voor alle vragen over seks, hulp en advies
www.verbreekdestilte.nl/: wanneer je een vervelende ervaring hebt gehad en op zoek bent naar iemand die je hierbij kan helpen


Ik heb een vervelende ervaring gehad. Wat kan ik doen?

Wanneer je te maken hebt gehad met seksuele intimidatie, misbruik, een verkrachting of aanranding is het goed om hier met iemand over te praten. Blijf er niet langer mee rondlopen. Of het pas is gebeurd of al wat langer geleden, dat maakt niet uit.

Je kan met jouw verhaal en vragen - anoniem - terecht bij de Hulplijn van Slachtofferhulp Nederland.  Bel naar 0900-9999-001 (ma-vr 9:00 - 17:00) of chat via deze site: www.verbreekdestilte.nl

Voor leerlingen

Wanneer maak ik kans op prijzen?

Heb je 30 euro of meer opgehaald en is het bedrag zichtbaar op jouw persoonlijke actiepagina? Dan maak je kans op te gekke prijzen. Je kunt ook een prijs winnen door een originele of bijzondere actie te organiseren. Deel vooral jouw actie met ons via Instagram en Whatsapp en wie weet wordt jouw actie wel actie van de week!

Ik wil in actie komen, wat kan ik doen?

Je kunt op veel manieren in actie komen en geld ophalen. Kies bijvoorbeeld 1 van de kant-en-klare acties. Klik hier voor meer informatie over de kant-en-klare acties.

Tot wanneer kan ik geld inzamelen?

Alleen het geld dat wij vóór maandag 16 april 2018 - 17:00 uur hebben ontvangen én zichtbaar is op jouw persoonlijke profiel en/of op het klas- of schooltotaal telt mee in de beoordeling van de competities. Let op! Je maakt kans vanaf 30 euro. 

Welke prijzen kan ik winnen?

Wanneer jij minimaal 30 euro inzamelt, maak je kans op prijzen. Check hier de prijzen waar je kans op maakt! Er worden regelmatig nieuwe prijzen onthuld.

Ik heb contant geld ingezameld. Hoe werkt dat?

Als je contant geld hebt ingezameld, is het belangrijk dat je dit eerst op een eigen bankrekening stort. Vraag bijvoorbeeld je ouders of docent om je hierbij te helpen. Als het bedrag op een bankrekening staat, kan het via de sponsorknop op jouw persoonlijke pagina worden overgemaakt aan Dance4Life.

Hoe maak ik een persoonlijke pagina aan?

Klik hier om een persoonlijke pagina aan te maken. Zodra je de pagina hebt aangemaakt, kan je beginnen met geld inzamelen! Geef jouw sponsor de link van jouw persoonlijke pagina.

Hoe voorkom ik dat ik contant geld krijg?

Wil iemand contant geld geven als donatie? Stuur hem of haar een 'Tikkie'! Dan betaalt de sponsor meteen digitaal en hoef je geen contant geld te gebruiken. Een Tikkie is een digitaal betaalverzoek van €1,-, €5,-, €10,- of €30,- die je verstuurt vanaf jouw persoonlijke actiepagina.  

Zo stuur je een Tikkie aan jouw sponsor:
Stap 1. Je logt in op jouw persoonlijke actiepagina.
Stap 2. Kies op de persoonlijke actiepagina bij ‘Stuur jouw sponsors een Tikkie’ het bedrag dat de sponsor wil doneren en klik op het bedrag. 
Stap 3. Er verschijnt een pop-up met een link. Deel de link via WhatsApp, Facebook en/of mail met de sponsors. 
Stap 4. De sponsor klikt op de link en maakt de donatie direct over naar Dance4Life via iDeal. 
Stap 5. Je ontvangt meteen een e-mail om te laten weten dat jouw sponsor heeft betaald!

Voor docenten

Waar kan ik specifieke informatie voor docenten vinden?

Als je bent ingelogd als docent, heb je toegang tot deze pagina met extra informatie. Bijvoorbeeld de aanvullende lessuggesties, die je in jouw eigen lessen kan gebruiken of aan je collega’s kan doorgeven. Ook vind je hier een overzicht van jouw leerlingen die al een profiel hebben aangemaakt en de tussenstand van jouw leerlingen, klassen en de school. 

Hoe maak ik een docenten-profiel aan?

Dit kan alleen via de link in een mail die je van Dance4Life hebt ontvangen. Heb je de mail niet gekregen? Mail naar: scholenactie@dance4life.com,  zodat de link alsnog naar je wordt gemaild!

Hoe voeg ik klassen toe aan de website?

Dit kan alleen Dance4Life doen. Mail de namen van de deelnemende klassen naar: scholenactie@dance4life.com en wij voegen deze direct toe! Pas nadat de klassen zijn aangemeld op de website, kunnen leerlingen persoonlijke profielen aanmaken.

Hoe werkt de sponsorkaart?

Op de sponsorkaart kan de sponsorafspraak tussen een leerling en sponsor worden vastgelegd. De sponsor schrijft op de kaart dat hij/zij wil sponsoren en vult zijn/haar mobiele telefoonnummer in. Zodra de leerling de actie heeft uitgevoerd, stuurt de leerling via WhatsApp of SMS een berichtje aan de sponsor met de link van zijn/haar persoonlijke actiepagina. De sponsor klikt op de link en maakt het bedrag over via de actiepagina van de leerling (via iDeal). De leerling ziet de sponsoring op zijn/haar actiepagina als de sponsor heeft betaald. 

Hoe werkt het digitaal inzamelen van geld?

Lees hier stap voor stap hoe het geld digitaal ingezameld wordt.

Tip: Reken direct af via Tikkie i.p.v. contant geld
 Een handige manier om contact geld te omzeilen, is het gebruik van ‘Tikkie’. Een Tikkie is een digitaal betaalverzoek van €1,-, €5,-, €10,- of €30,- die een leerling kan versturen vanaf zijn/haar actiepagina.  


Stap 1. Een leerling of docent logt in op zijn of haar persoonlijke actiepagina.
Stap 2. Kies op de persoonlijke actiepagina bij ‘Stuur jouw sponsors een Tikkie’ het bedrag dat de sponsor wil doneren en klik op het bedrag. 
Stap 3. Er verschijnt een pop-up met een link. Deel de link via WhatsApp, Facebook en/of mail met de sponsors. 
Stap 4. De sponsor klikt op de link en maakt de donatie direct over naar Dance4Life via iDeal. 
 

Voor sponsoren

Ik wil een specifieke leerling sponsoren. Hoe doe ik dat?

Klik hier voor het sponsorformulier. Zoek op naam van de betreffende leerling en doneer op zijn of haar naam. 

Ik wil een klas sponsoren. Hoe doe ik dat?

Klik hier voor het sponsorformulier. Zoek de klas en doneer op naam van de klas.

Ik wil een school sponsoren. Hoe doe ik dat?

Klik hier voor het sponsorformulier. Zoek op naam van de betreffende school en sponsor op deze school.

Waarom vragen jullie sponsors naar persoonsgegevens?

De gegevens zijn nodig om sponsors bij eventuele fouten of onduidelijkheden te kunnen bereiken. De gegevens van sponsors worden nooit voor andere doeleinden gebruikt of aan derden verstrekt.

Waarom betaalt een sponsor transactiekosten?

Alle banken in Nederland hanteren transactiekosten. Dit betekent dat bij alle sponsortransacties, ongeacht de hoogte, een vast bedrag in rekening wordt gebracht. Wij berekenen deze kosten door, zodat er niets afgaat van het gesponsorde bedrag en dat bedrag volledig ten goede komt aan het werk van Dance4Life.

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen